Potraga za zaboravljenim blagom - otkrijte svoje trbušne mišiće

Kada se spomenu 'trbušnjaci', mnogi odmah pomisle na 'pločice', a rijetko se govori o važnosti trbušnih mišića u svakodnevnom životu, vezi sa problemima u kralježnici i ramenima. 

'Tapecirung' oko mišića nema nikakve veze s njihovom primarnom funkcijom - održavaju nas u uspravnoj poziciji, balansiraju nas i drže naše unutarnje organe na okupu.
Dijete tu ne pomažu, već samo ciljane vježbe.
Ako vas počinju proganjati sjećanja na vježbe za trbušnjake iz vaše mladosti, opustite se, polaznice prethodnih radionica su se dobro zabavile dok su se upoznavale sa svojim mišićima.

 

Read more...

Vrtnja kao meditacija

Vrtnja turskih derviša i egipatska tanura, sve ostavljaju bez daha.
Plesači koji se vrte oko svoje osi dok se prepliću ubrzavajući ritam table i hipnotizirajuć zvuk arapske flaute (ney).

Iako na prvi pogled izgleda zahtjevno, sama tehnika je jednostavna i nije potrebno nikakvo plesno predznanje.
Vrtnja je oblik meditacije u pokretu koja nam pomaze da otpustimo napetost i blokade.

Read more...

Izazovi, njeguj i poštuj ženu u sebi

Putenost, senzualnost i ženstvenost kao izvor snage

"Tražeći prirodno rješenje za PMS, otišla sam na radionicu orijentalnog plesa i zaljubila se na prvi shimmy, a ples mi je iz hobija prerastao u posao.
Iako prvenstveno podučavam orijentalni ples kao plesnu tehniku i umjetničku formu, koristim ga i kao medij za osvještavanja tijela i odnosa prema njemu, važnosti pokreta i pravilnog držanja te njihovoj povezanosti s našim emocijama."

Na radionici ćete naučiti jednostavne vježbe za osvještavanje i opuštanje predjela zdjelice i prsa koji su povezani s ženskom prirodom, te nekoliko temeljnih pokreta iz orijentalnog plesa koji se mogu koristiti za meditaciju u pokretu.
Raditi ćete na prihvaćanju vlastitog tijela i kako ga njegovati s ljubavlju, te propitivati kako podržavati ženu u sebi u današnjem svijetu. 

Read more...

Kako zapisati koreografiju - demo radionica

Kada sam se prvi put susrela s konceptom koreografije u plesu, obzirom da su moje prve učiteljice intenzivno poticale improvizaciju, mislila sam da nikada neću uspjeti naučiti niti jednu.
Video-oprema tada još nije bila široko dostupna, ali i kada bi imala snimke nisu mi bile od velike pomoći. Dok bi ponavljala uz snimku ili u grupi bilo je ok, ali sama nikako nisam uspjela ponoviti sve kako treba.
Jasno vam je da sam sama sebe počastila s paletom poticajnih komplimenata ne shvaćajući da to nije moj način učenja (više o načinima učenja).

I onda sam otkrila da postoji način da se koreografije zapišu - na jednostavan način, a da si opet sve informacije uključene (koraci, pokreti, smjerovi kretanja, ruke), a i da sam tip koji najlakše nauči koreografiju kad ju nauči kao pjesmicu (pa dok plešem pjevušim: dolje-gore - wahda noss i val)
To mi je pomoglo da lakše vodim bilješke na radionicama i pripremim koreografije za polaznice, a i za razliku od video snimki, uvijek mi je dostupna.

Read more...