Naši početci

U lipnju 2003.,  tema Međunarodne smotre folklore u Zagrebu bile su manjine.
Helene Eriksen izvela je romske plesove Turske, Indije i Egipta a održala je i dvije radionice. Polaznici su činili čudan mix, članovi različitih folklornih grupa (zamislite 60 godišnjeg muškarca koji nastoji raditi shimmy prsima i 3/4 shimmy) te žene zainteresirane za orijentalni ples.
Nakon radionica, skupile smo kontakte polaznica s idejom da organiziramo novu radionicu u budućnosti.

Tada sam upoznala Mariam. Odrasla je u Dubaiu, afričkih korjena s puno ljubavi prema plesu. Gledajući kako smo uživale u radioncama sa Helene,  ponudila je da nas poduči više. Ponudila sam joj pomoć u logistici - pronalasku prostora za održavanje, obavještavanje polaznica,….

Prvu radionicu organizirale smo početkom rujna. Došlo je desetak žena i taman smo pokrile iznajmljivanje prostora.  Slijedeću radionicu smo morale otkazati jer su samo tri žene potvrdile dolazak.
Nismo očekivale veliki interes, 6 -7 radionica i to će biti to. Ali odjednom su žene počele dolaziti iako se uopće nismo oglašavale.
Uskoro je grupa bila toliko velika da smo je morale podijeliti u dvije grupe, a nakon par mjeseci bilo je dovoljno interesa da se organizira i treća grupa!

Uz ples, Mariam nas je učila i o arapskoj i o afričkoj tradiciji. Nismo učile orijentalni ples da bi bile seksi, smršavile, došle u formu, … Plesali smo za sebe, za druge žene, radi zabave, izražavajući osjećaje kroz ples, učile o drugim kulturama….
Mnoge od nas se nisu znale prije – bile smo različitih godišta, imale različite interese, neke od nas su bile neudane, neke udane, neke razvedene, sa  ili bez djece,…. S  vremenom smo počele izlaziti na vruću čokolade poslije plesa, upoznavajući jedna drugu bolje. Počele smo odlaziti zajedno na koncerte, u kino, druge radionice  radionice.
Nakon što je interes polaznica premašio sva naša očekivanja, Mariam, ja i još nas par osnovale smo udrugu : Oaza tolerancije.

U srpnju 2004. Mariam je dobila posao kao turistički vodič u Tunisu. Planirala je ostati tri mjeseca i vratiti se krajem rujna.
Kako smo već iznajmile prostor za ples,  nekolicina nas je odlučila početi ranije plesati i vratiti se u formu nakon ljeta da bi bile spremene za nastavak učenja s Mariam. Par prijateljica molilo me je da ih naučim osnovne pokrete i tako sam oformila i druga grupa za početnice.
Dva mjeseca kasnije, Mariam je javila da se odlučila vratiti u Dubai, a ja sam objavila polaznicama da je gotovo s plesom. One su inzistirale da žele nastaviti plesati samnom, ja sam popustila i tako sam postala učiteljica plesa.
Svjesna svojeg ograničenog znanja i plesnog iskustva, počela sam intenzivno učiti o povijesti orijentalnih plesova, odlaziti na radionice, organizirati gostovanja drugih plesačica i učiteljica, …
Učile smo plesove Gane, Afganistana, Alžira, Makedonije, Egipta, kako žene u Suezu plešu, pokušale plesati trans ples, pjevati, indijanske rituale, vježbe disanja,….
I nakon malih početaka sad smo tu!