102 ulaznice

U 2014. sam bila na 102 događanja koja iziskuju ulaznicu – kino, kazalište, balet, izložba, cirkus, …

Počelo je slučajno.
Kako loše pamtim imena filmova i predstava koje sam odgledala, počela sam skupljati ulaznice.
Koverta s ulaznicama za 2013. je bila znatno deblja od one za 2012., pa me zaintrigiralo da vidim o kojem broju ulaznica se radi.
74 ulaznice u 2013. je zvučalo puno dok ih nisam stavila u excel tablicu i razvrstala po mjesecima i tipovima događanja. U prosjeku su to 3 događanja u 2 tjedana ili 6 mjesečno.
Ni to ne zvuči loše dok se ne uzme u obzir da su neki mjeseci odskakali – 7 i 8 zbog skoro potpunog izostanka kulturnih događanja, te 6 i 12 zbog natprosječnog broja događanja.
Svi znamo da je ljeto u Zagrebu mrtva sezona kad je u pitanju kultura. 6ti mjesec je mjesec festivala (Tjedan suvremenog plesa, Festival Animafest), a u 12tom je veliki broj prigodnih predstava i produkcija.
Na popisu posjećenih događanja nije bila niti jedna opera niti koncert klasične glazbe. Zanimljivo, to su i inače najslabije posjećena događanja u Zagrebu.

I tako sam si postavila cilj za 2014. - 100 ulaznica.Napomena:
Molim sam moju dragu prijateljicu Mary Novosel, s bogatim novinarskim iskustvom i više izdanih knjiga, da provjeri ovaj tekst. Poslala mi je poruku: 'Super, ali je malo previše matematički'.
Da, matematički je jer osim što mi je to struka, moj mozak voli brojeve, omjere, statistike … Neki brojevi su lijepi, neki nisu, neki su mi zanimljivi, jako volim simetriju, ali uvijek uzimam neparan broj kolačića uz čaj …
Cilj zahtjeva  planiranje

Pogledala sam koje aktivnosti su bile podzastupljene prethodnih godina, u kojima sam najviše uživala, te koje smatram edukativnima.
Opera i klasična zapadna muzika stvarno nisu po mom ukusu, ali poklopilo se da je susjeda režirala operu u kojoj sudjeluju sve zagrebačke akademije. Dvije muhe jednim udarcem – odgledala operu (hvala, nisam otkrila novu ljubav) i podržala rad osobe iz svoje okoline.
Najviše sam uživala u predstavama novog cirkusa, ali na broj takvih predstava nisam mogla previše utjecati jer ovise o gostovanjima u Zagrebu.
Pod edukativnima sam smatrala klasični balet i suvremeni ples, pa sam im odlučila posvetiti dodatnu pažnju.
Počela sam pratiti programe kazališta i kritike predstava, što je danas jednostavno obzirom na FaceBook i brojne Internet portale posvećene kulturi.

 

Pomoć prijatelja je bitna za ostvarenje cilja

Kako se moji izlasci van uglavnom svode na kave, mnogima se svidjelo da druženje spoje s nekim kulturnim događanjem.
Ako bi ih neki film ili predstava zainteresirali, znali su da imaju društvo.
Moje prijateljice i prijatelji imaju specifične ukuse i znala sam tko će biti zainteresiran za ljubavne komedije, dokumentarce, francusku kinematografiju, SF & fantasy, balet, alternativno kazalište, cirkus ili španjolski nijemi crno bijeli film.
A posebno mi je drago da sam nekima otvorila prozor u svijet umjetnosti i potaknula ih da postanu redoviti uživaoci u njima.
Meni nije problem otići ni samoj – ponekad mi je kino bio bijeg od glasnih nogometnih navijača ili izgovor za šetnju do grada i natrag, a suvremeni ples nije uvijek po svačijem ukusu.

Da li je poduhvat bio skup?

Ne znam pravi odgovor, ali ako se uzme u obzir da ne idem van u klubove, ne pijem, ne pušim i po onoj 'svaka bena ima svoje zadovoljstvo', mislim da nije neki nesrazmjerni izdatak.
Prilične uštede se mogu postići kupovinom karata u pretprodaji ili programima vjernosti koje nude kino lanci i neka kazališta, a ako ih pratite na FB možda osvojite i besplatne karte na nekoj od nagradnih igara.

Da li sam išla na nešto samo da bi došla do željenog broja karata?

Iako sam se bojala toga, mnoga događanja su mi promakla – tokom nekih filmskih festivala nisam bila u Zagrebu, neke stvari su se poklapale ili svima zainteresiranima nije odgovarao termin pa čekamo neku kasniju izvedbu, neke su bile otkazane, a ponekad sam jednostavno bila preumorna.

Preduvjeti koji su pomogli

Ne gledam TV – ne posjedujem fizički TV prijemnik niti imam signal (da, u Zg ima lokacija bez TV signala).
Nakon više od 10 godina kombinacije dežurstava na poslu, pohađanja raznih edukacija i držanja tečajeva, ovo je prva godina kada većinu godine nisam držala tečaj i kada sam išla samo na jednu aktivnost.

Nije to sve

Pročitala sam 37 knjiga (Goodreads pomaže u praćenju pročitanog i daje prijedloge za daljnje čitanje), preko 20 filmova u kućnom okruženju, 7 sezona raznih serija i brojne dokumentarce na internetu.

Šta sam naučila?

Jedna od čestih zabluda je da će svatko uživati u dobroj izvedbi. Iako  dobra izvedba može dirnuti i needuciranog gledatelja, širina opće kulture će nam pružiti užitak na više nivoa.
Evo par primjera:
-    Melodija Šećerne vile iz baleta Orašar često se koristi u filmovima da se pojača blagdanski ugođaj. Naime Orašar je iznimno popularan Americi i praktički je dio popularne kulture.
-    Muzika iz finala Labuđeg jezera gdje Odette umire, često je muzička podloga kada se u filmovima želi naglasiti neminovan dramatični kraj.
-    Bez poznavanja klasične scene iz baleta Trnoružica, ne može se u potpunosti uživati u parodiji iste scene u Alisi u zemlji čudesa. A ako ste pročitali knjigu, u dodatnoj ste prednosti.

Umjetnost nas hrani na razne načine – od rekreiranja dječjeg ushićenja do osjećaja gubitka, tjera nas da propitujemo sebe i svijet u kojem živimo, dobivamo iskustva različitih života uživljavajući se u likove i potiče nas na daljnje učenje.
Osim toga, dobro je polazište za konverzaciju i stvara alternativne svjetove – nakon jednog Sf filma, razvila se rasprava kako su uopće Klingonci kao jedna tako ratoborna i nestrpljiva rasa, uspjeli izgraditi svemirsku tehnologiju.

Kakav je plan za 2015?

Sumnjam da ću nadmašiti navedeni broj ulaznica, ali ne isključujem mogućnost obzirom na entuzijazam mojih prijatelja prema novim kulturnim iskustvima.
Voljela bi smanjiti hrpu knjiga na noćnom ormariću i uloviti se u koštac s kutijom nikad detaljno pregledanih plesnih DVD-a.
Uostalom, ni tih 100 ulaznica nisu bile cilj same po sebi, već mali poticaj da aktivno tražim aktivnosti u kojima ću uživati i proširiti svije horizonte.

Koji je vaš cilj?