POGLED UNATRAG - KAKO SE PROMIJENILA PLESNA SCENA UNAZAD 10 GODINA

Ovo ljeto sam se puno družila s plesačicama starije generacije – učiteljicama koje podučavaju preko 20 godina i kolegice s kojima sam zajedno zakoračila u svijet orijentalnih plesova prije više od 10 godina.

Nije ovo žal za proteklim vremenima koliko pregled kakve promjene su nam donijeli Internet, jeftini letovi i ekonomske krize.

Organizacija radionice u vrijeme kad nije postojao široko dostupan Internet, facebook i jeftine avionske karte, bio je pravi avanturistički poduhvat.
Često plesačice nisu imale ni snimke na YouTube-u, pa su se polaznice oslanjale na usmene preporuke.
I kada je u gradu već bila gostujuća plesačica, svi su željeli iskoristiti priliku za proširiti svoje znanje i uobičajeni format radionica je bio dva dana po 4 sata.
Sada su radionice rascjepkane na termine od po 1,5-2h gdje su teme strogo definirane – tehnika, kombinacije i koreografija.
Rijetko ostaje vremena za povijesni kontekst, improvizaciju, razumijevanje muzike.

Prvi veći val gostovanja, desio se kada je oko 2007 jako pala  vrijednost dolara u odnosu na euro.
Američke plesačice, kojima se do tada nije isplatilo dolaziti u Evropu su istovremeno postale pristupačnije organizatorima, a još uvijek su profitirale zbog jakog eura.
Idući je bio nakon Arapskog proljeća kada su egipatske zvijezde počele održavati radionice po svijetu zbog nedostatka posla u Egiptu.

S pojavom jeftinih avioprijevoznika, sve su popularniji postali i brojni festivali na kojima bi gostovalo više plesnih zvijezda i bilo je organizirano natjecanje za plesačice.
Iako su festivali mnogim plesačicama dali priliku da upoznaju tehnike i metode rada brojnih plesačica/plesača, s vremenom se pojavio interes za intenzive – ili s jednom plesačicom ili vezane uz neku temu.

Meni je jako zanimljiva pojava natjecanja koja su dodatno promijenila scenu – često na radionicama čujete da se radi o koreografiji koja je primjerena natjecanju.
A postoji i cijelo tržište usmjereno na koreografije za natjecanja koje uključuju i dodatni mentoring.
Nekada je prvenstveno bio naglasak na osobnom stilu i improvizaciji.

Uz napredak tehnologije, produkcija instrukcijskih DVDa je postala jednostavnija i jeftinija, a brzi Internet omogućava sudjelovanje u online radionicama i individualni rad preko Skype-a.
Informacije o povijesti orijentalnog plesa su bili rijetki, a sada su se pojavili brojni dokumentarci  i knjige koji su rezultat rada plesačica koje su spojile svoju ljubav prema plesu sa svojim znanstvenim ili profesionalnim karijerama.

Do prije nekoliko godina orijentalni ples je bio uglavnom hobi žena 25+ s minimalnima kao ikakvim plesnim predznanjem, dok se sada djevojke počinju plesati sve ranije i mnoge imaju ozbiljno plesno predznanje.

Promijenio se i format tečajeva.
Dok je prije bio naglasak na druženju, improvizaciji i zajedničkom plesu, sada je na tehnici i koreografijama.
A pojavili su se i tečajevi koji pokrete orijentalnog plesa koriste za fitness satove.

Baš sam znatiželjna šta nam nosi idućih 10 godina.

POVIJEST ORIJENTALNOG PLESA U EUROPI