POVIJEST ORIJENTALNOG PLESA U EUROPI

Upozorenje!
Ovaj tekst može imati slijedeće nuspojave:
- Rodila sam se na krivom mjestu i u krivo vrijeme.
- Briga zbog odgovornosti u stvaranju povijesti.

Čim se počnete imalo ozbiljnije zanimati za orijentalni ples, doći ćete do informacija o povijesti orijentalnog plesa - kako se razvijao i mijenjao kroz vrijeme, od prvih zvijezda orijentalnog plesa u Egiptu, preko Reda trupe do današnjih vrhunskih plesačica.
Također se puno zna o američkoj sceni i plesačicama koje su bile ključne za razvoj scene.

A šta je s Evropom?

Na intenzivu s Mariom Ayom, poveo se razgovor o povijesti plesa na Evropi i uz mnoštvo činjenica koje nam je ona dala, prisutne su podijelile i svoja iskustva.

Krivo vrijeme, krivo mjesto

Za razliku od Amerike koja je bila odredište brojnih imigranata, Evropa nikad nije doživjela tako masovno useljavanje, ako izuzmemo Njemačku s brojnom turskom i grčkom zajednicom.
Prve plesačice su se pojavile u Njemačkoj jer su Turci pozivali plesačice da nastupaju na vjenčanjima i obredima obrezivanja.

Što se tiče naših krajeva, tu mislim na zemlje bivše Jugoslavije, prije 90-tih je bilo puno studenata iz zemalja iz kojih potiče orijentalni ples.
Većina njih bi se nakon studija vratila u svoje zemlje, a oni koji bi ostali obično su se nakon udaje/ženidbe za lokalnog partnera/partnericu integrirali i prihvatili lokalne običaje.
Obzirom na burne godine koje su uslijedile, nije bilo osnivanja zavičajnih klubova.

Orijentalni ples je u Evropi dolazio u 2 krajnosti:
- kao kulturno događanje, uglavnom predstave folklornog tipa
- pojedinačne točke unutar kabaretskih predstava

Read more...

POGLED UNATRAG - KAKO SE PROMIJENILA PLESNA SCENA UNAZAD 10 GODINA

Ovo ljeto sam se puno družila s plesačicama starije generacije – učiteljicama koje podučavaju preko 20 godina i kolegice s kojima sam zajedno zakoračila u svijet orijentalnih plesova prije više od 10 godina.

Nije ovo žal za proteklim vremenima koliko pregled kakve promjene su nam donijeli Internet, jeftini letovi i ekonomske krize.

Organizacija radionice u vrijeme kad nije postojao široko dostupan Internet, facebook i jeftine avionske karte, bio je pravi avanturistički poduhvat.
Često plesačice nisu imale ni snimke na YouTube-u, pa su se polaznice oslanjale na usmene preporuke.
I kada je u gradu već bila gostujuća plesačica, svi su željeli iskoristiti priliku za proširiti svoje znanje i uobičajeni format radionica je bio dva dana po 4 sata.
Sada su radionice rascjepkane na termine od po 1,5-2h gdje su teme strogo definirane – tehnika, kombinacije i koreografija.
Rijetko ostaje vremena za povijesni kontekst, improvizaciju, razumijevanje muzike.

Read more...

PRAVILA ŽANRA … KADA JE KOSTIM U PITANJU

Prilikom čitanja ovog članka molim vas imajte na umu da mu je cilj da vas nasmije i potakne da pogledate plesne stilove s pravilima izvan njihovih umjetničkih kanona.

Mnoge od mojih 'plesnih' prijateljica nisu samo ljubiteljice orijentalnih plesova, već rado pogledaju i predstave drugih stilova – od baleta, suvremenog plesa, tanga, pa sve do raznih folklornih plesova.
Ponekad nam je zabavno komentirati kako bi bilo neki kostim ili plesni korak/figuru uklopiti. unutar drugog plesnog stila.

Jedna od temeljnih stvari u orijentalnom plesu koju su se moje učiteljice trudile usaditi bila je da ni u kom slučaju ne dozvolimo da se vidi unutarnja strana bedara (iako se štošta promijenilo zadnjih godina).

U baletu je sasvim normalno da plesačica napravi špagu stojeći na jednoj nozi i da je partner okreće tako da svi u publici mogu provjeriti kakva je njezina 'tuta' s donje strane (postoje glatke i s volančičima).

Za ples koji se smatra vrhuncem elegancije, neobično puno pokreta je bazirano na figurama koje vam daju pogled na međunožje plesačice.
A tu su i dueti s muškim partnerima koji za hvatišta koriste dijelove tijela koji u ne-plesnom svijetu sigurno ne bi bili primjereni.
Usprkos svemu, balerine nikad nisu postale predmet seksualnim maštarija većine kao trbušne plesačice (ako provjerite ponudu erotskih kostima – uz medicinsku sestru, opaticu i policajku, naći ćete i haremsku plesačicu, ali ne i balerinu).

Read more...

Najčitanije 2008 - 2013

Prilikom prebacivanja sadržaja na novi web zaintrigirali su me podatci o najčitanijim člancima.
Kako nije postojala mogućnost prebaciti i podatke o popularnosti pojedinih članaka, provjerite 10 najčitanijih članaka.

 1. Plesni stilovi i kostimi
 2. Poklon za omiljenu plesačicu
 3. TRBUŠNI PLES: mitovi, predrasude, tradicija, osobna iskustva
 4. RADIONICE I EDUKACIJSKI PROJEKT
 5. Napokon smo upoznale svoje trbušne mišiće ...

Read more...

Kako dati drugome ono što nemaš

ili
Kako voljeti, ako ne voliš sebe

Ovo je jedna istinita i intimna priča, uglavnom o meni ali i o nekome tko je, ni kriv ni dužan, bio žrtva moje nesigurnosti  i nevoljenja sebe.

Obzirom da su nam životi i danas na neki način isprepleteni i da će zajednički poznanici vjerojatno pročitati ovaj tekst, promijenila sam neke detalje da zaštitim njegov identitet. I naravno, prije nego što je ovaj tekst otišao u javnost, pročitao ga je i složio se da bude objavljen.
Za potrebe ovog teksta, zvati ću ga Nikola.

Read more...