ŽENSKI PLESOVI ORIJENTA - plesna predstava s Helene Eriksen

Program

  • Armenski ples 
  • Afganistanski ples
  • Keresme - klasični ples iz Kajar dinastije
  • Roman - ples turskih roma
  • Andaluzijski ples
  • Ghawazee - ples egipatskih roma

11.04.2008. u 20h - Europski dom, Jurišićeva 1 (I kat)

Cijena ulaznica:
60kn – u pretprodaji
70kn – na dan predstave

Karte se mogu kupiti na tečajevima Oaze ili rezervirati na:
e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   ili mob. 098 96 81 873 (Ivana)

Armenski ples

Ženski plesovi s područja Kavkaza, granice Evrope i Azije, su ponekad tužni, a ponekad vatreni, ali uvijek naglašavaju urođeni ponos kavkaskih žena. Plesačice imaju kraljevsko držanje, a ples im je prožet skromnošću. Predivni pokreti ruku ukrašavaju ovaj ples i naglašavaju atmosferu melankonije i čežnje, dok stopala plesačica rade male korake ispod dugačkih suknji stvarajući iluziju da plesačica klizi po podu.

Afganistanski ples

Tokom vladavine Talibana nikom nije bilo dozvoljeno plesati, ni ženama ni muškarcima, ni javno ni u privatnosti vlastitog doma.Ali nije uvijek bilo tako. Iako nisu plesale u javnosti, žene su svoje prelijepe plesove izvodile u društvu drugih žena. U čajanama, na vjenčanjima i na sajmovima su pak nastupali dječaci.

Keresme - klasični perzijski ples iz Kajar dinastije

Riječ 'kereshmne' znači zavoditi ili koketirati i opisuje najvažniju karakteristiku iranskih urbanih plesova. Izrazi lica, pantomima, elegantni pokreti dlanova i obli pokreti kukova, ramena i ruku igraju važnu ulogu u perzijskom plesu.Ovaj ples će nam omogućiti da na trenutak osjetimo atmosferu koja je vladala na dvorovima 19-tog st.

Roman - ples turskih roma

Za vrijeme Otomanskog carstva, romi su bili popularni zabavljači, kako za običan puk, tako i na dvorovima. I danas su neki od najpoznatijih Istanbulskih muzičara romi.Romi su nenadmašivi u plesanju u 9/8 ritmu zvanom, Karsilama ili Roman. Roman se ne pleše sa živahnim skokovima i tamburinom, kako se često prikazuju 'ciganski plesovi', već ga odlikuju precisni fini pokreti kombinirani s raznim mogućnostima naglašavanje 9/8 ritma.

Andaluzijski ples

Klasična andaluzijska muzka vuče svoje korijene iz Arapske Španjolske. Nakon pada Granade 1492, tradicija se nastavila u raznim zemljama Sjeverne Afrike (Libija, Tunis, Alžir i Maroko). Tokom stoljeća svaka od njih je razvijala svoj vlastiti stil. Danas se uglavnom pleše na andaluzijsku glazbu u intimnoj atmosferi obitelji i prijatalja.Ples se odlikuje elegancijom, a plesačica šalovima žarkih boja naglašava arabeske koje prate muziku.

Ghawazee – ples egipatskih roma

Ghawazee su plesačice romskog plemena Nawar. Ghawazee znači 'osvajač', ali u značenju osvajanja muškog srca. Fascinirale su putnike koji su u 19-tom stoljeću posjećivali Egipat i ostale su zabilježene u Flaubertovim djelima.
Njihov ples spada u najstarije plesove Egipta i smatra se pretečom danas popularnog Raq Sharki-ja, ali je danas na rubu izumiranja.

Helene nastupa u autentičnim kostimima, a nastup će biti popraćen prezentacijom s dodatnim informacijama o gore navedenim plesovima.

Helene Eriksen započela je svoju plesnu karijeru u Los Angelesu, gdje je studirala etnologiju plesa. Plesala je u raznim ansamblima (SAD, Bugarska, Turska ...), a danas iza sebe ima 25-o godišnje iskustvo učiteljice plesa. U tom razdoblju provela je mnoga istraživanja na području Balkana i Orijenta, te predstavila svoje plesove na pozornicama diljem svijeta. Često je nazivaju ambasadoricom kultura.